Acne en puistjes

Acne en puistjes zijn niet hetzelfde. Ondanks dat we er vaak wel hetzelfde mee bedoelen. Acne ontstaat omdat de uitvoergang van talgkliertjes in de huid verstopt raken. Hierdoor krijgt iemand mee-eters (black heads genoemd) en/ of gerstekorrels. Nog steeds zijn dit geen puistjes. Maar wanneer bacteriŽn zich in de talgklieren nestelen, dan kunnen hierdoor juist ontstekingen van de huid ontstaan. Dit worden puistjes (white heads) of pustels genoemd. Deze acne en puistjes komen vooral in het gezicht, op de borst en op de rug voor.

Acne en puistjes in de pubertijd

De jonge huid (pubertijd) functioneert optimaal: de vochtbalans is goed en cellen vernieuwen zich razendsnel. Maar in deze fase is de huid ook vaak vet (door een andere hormoonverdeling), waardoor meer vuil wordt vastgehouden. Het gevolg? Acne en jeugdpuistjes Ė een fase die iedereen het liefst zou overslaan. Waarom de een er meer of langer last van heeft dan de ander is niet goed te verklaren.

Het is duidelijk dat het goed schoonmaken van de huid essentieel is maar dan wel bij voorkeur met producten die zowel mild als effectief zijn. De overmatige talgproductie die kenbaar is bij jongens en meisjes in de pubertijd moet worden aangepakt, zonder daarbij de balans van de huid te verstoren. Himalaya Herbals heeft een verzorgingslijn speciaal ontwikkeld voor de huid tussen de 15 en 25 jaar. De producten met het antibacteriŽle Neem kruid zuiveren, kalmeren en verkoelen de huid op een natuurlijke wijze.

Acne bij volwassenen

Acne en puistjes worden vaak gezien als echte puberproblemen. Veel mensen weten echter niet dat ongeveer 20% van alle mensen met acne 25 jaar of ouder zijn. De oorzaken van acne bij volwassenen kunnen variŽren en helaas is daar nog niet zoveel over bekend. Er worden dan ook nog veel onderzoeken gedaan. Eventuele oorzaken van acne en puistjes bij volwassenen kunnen zijn:

  • Hormonale veranderingen/schommelingen; Ook op latere leeftijd kan je daar last van hebben. Voor vrouwen valt dan te denken aan een menstruatiecyclus, zwangerschap en de menopauze. Vast heel herkenbaar voor velen.
  • Cosmetische stoffen; Heb je al een acne gevoelige huid dan kan het zo maar zijn dat dit verergerd wordt door de cosmetische producten die je gebruikt. Deze producten kunnen de talgklieren nog meer verstoppen doordat ze je huid afsluiten. En dat komt je acne gevoelige huid niet ten goede.
  • Wrijving en zweet; Acne kan ook veroorzaakt worden door wrijving van de huid. Denk hierbij aan het scheren van je huid (vooral bij mannen). Maar ook wanneer je vaak zweet en het zweet kan niet weg door bijvoorbeeld beknellende kleding. Ook daardoor kan je eerder last krijgen van puistjes.
  • Bepaalde voedingsstoffen; Alhoewel daar de meningen over verdeeld zijn kunnen bepaalde voedingsstoffen een invloed hebben op de conditie van je huid. Dit is echter per persoon verschillend.

Waarom Neem kruid bij acne en puistjes?

Neem kruid Ė dat de basis vormt van de lijn met zes huidverzorgingsproducten bij acne en puistjes Ė is afkomstig van de Indiase Neemboom. Neem wordt in India al eeuwenlang toegepast in de dagelijkse hygiŽne en de Ayurvedische geneeskunst en staat ook wel bekend als "De Goddelijke Boom''. De zaden, bladeren en schors worden allemaal gebruikt en zijn zeer effectief bij het ontgiften en zuiveren van de huid. Daarnaast heeft het Neem kruid een antibacteriŽle werking en doodt de bacteriŽn die huidproblemen zoals acne en puistjes kunnen veroorzaken. De verkoelende eigenschappen kalmeren bovendien de geÔrriteerde huid, ondersteunen bij de behandeling van acne en helpen het terugkomen van puistjes voorkomen.


De Neem serie voor de acne gevoelige huid bevat naast uiteraard het Neem kruid ook natuurlijke ingrediŽnten als citroen, kurkuma, abrikoos en aloŽ vera.

Naast het Neem kruid zijn alle ingrediŽnten die verwerkt zijn in onze huidverzorgingsproducten wetenschappelijk onderbouwd, klinisch getest en de producten zijn proefdiervrij.