Geschiedenis van Himalaya

Himalaya werd in 1930 opgericht door M. Manal. Zijn missie is de maatschappij kennis te laten maken met Ayurveda in een eigentijdse vorm. Hij wil het mysterie achter het 5000 jaar oude geneeskundesysteem ontrafelen. Eeuwen oude traditionele teksten zijn erop na geslagen, ingrediŽnten zijn geselecteerd en kruidenformules zijn aan moderne farmacologische, toxicologische en veiligheidsonderzoeken onderworpen. Zo konden nieuwe medicijnen en therapieŽn ontwikkeld worden.

Tachtig jaar geleden, tijdens een bezoek aan Birma, zag Mr. Manal dat onrustige olifanten een wortel te eten kregen. Deze wortel had een kalmerend effect op de dieren. De plant in kwestie was de Rauwolfia serpentina. Gefascineerd door het effect van deze plant, startte hij een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, waarna hij in 1934 werelds eerste geneesmiddel lanceerde tegen een hoge bloeddruk: Serpina®

Het daarop volgend jarenlang onderzoek, naar diverse natuurlijke ingrediŽnten, vormt de basis van Himalaya's gedachtegoed. Himalaya maakt gebruik van een breed scala aan moderne wetenschappelijke onderzoeks-methoden om op Ayurveda gebaseerde producten te ontwikkelen. Ayurveda is een holistische en op kruiden gebaseerde gezondheidsleer uit India, die al meer dan 5000 jaar beoefend wordt. Deze basis is vertaald naar een compleet assortiment verzorgingsproducten, gewijd aan gezond leven en een lange levensduur. Vandaag de dag voorzien deze producten consumenten in meer dan 80 landen in hun health- en personalcare behoeften.
Dhr M. Manal richt "The Himalaya Drug Company" op. Zijn visie: Combineer de Ayurveda-leer met moderne geneeskunde Zijn oudere broer, Dhr. M. Misal, voegt zich bij het bedrijf. Introductie van Serpina, werelds eerste geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, afkomstig van de Rauwolfia serpentina. Dr. Roshan M. Captain, Ph.D., voegt zich bij het bedrijf en brengt de focus naar R&D: wetenschappelijk onderzoek en innovatie.
Het leverbeschermende Liv.52, wordt geÔntroduceerd en groeit uit tot een van de best verkochte geneesmiddelen ter wereld. Dhr. Meraj Manal, de zoon van de oprichter, voegt zich bij het bedrijf. Een geavanceerde fabriek wordt opgericht in Bengaluru en groeit uit tot het hoofdkantoor van Himalaya. Ook het R&D centrum verhuist naar Bengaluru. Onderzoek en innovatie wordt een zeer belangrijk aspect van het bedrijf.
Himalaya opent haar eerste kantoor in de VS, in Houston, Texas. Himalaya Herbals lanceert haar personal healthcare lijn in India. Himalaya neemt een nieuwe uniforme merk identiteit aan. In dit jaar wordt een ISO 9001: 2000 certificaat toegekend voor ontwerp, productie en marketing van de herbal healthcare producten.
Nabeel Manal, de kleinzoon van de oprichter, voegt zich bij het bedrijf. Himalaya viert haar 75 jarige bestaan. Introductie van Organique by Himalaya, een lijn lichaamsverzorgings-producten, samengesteld uit biologische kruiden en oliŽn. Himalaya voor het eerst verkrijgbaar in Nederland!